Schulhaus Scherr, Zürich/ school house kaleidoscope

2198 3 Aerni v2
SHS  v2

Ganz schön bunt hier.
Umbau und Erweiterung Schulhaus Scherr, Zürich 2000 – 2003

Nach dem eigenen Zimmer und der Wohnung gehört auch das Schulhaus zu den ersten Räumen, die ein Kind in seinen Besitz nimmt. Ein Schulhaus zu planen und zu bauen, gehört deshalb zu den schönsten Bauaufgaben.

 

It's pretty colourful in here.
Conversion and extension of the Scherr school building, Zurich 2000 – 2003

Among the first spaces taken into possession by children, there is the school building – in addition to the nursery and the parental apartment. That' s why planning and building a schoolhouse is one of the most beautiful architectural tasks.

 

2332 1Aerni v3

Die Aufgabenstellung war widersprüchlich. Einerseits musste die Schulanlage auf dem Pausenplatz erweitert werden, andererseits fehlte es an zusätzlichen Spielflächen. Wie eine Kinderstadt haben wir die Schule um eine innenliegende Pausenhalle organisiert. Verschiedenste Plätze, Treppen und Schleichwege erlauben es den Kindern, ihr Haus zu nutzen.

 

The task was contradictory. On the one hand, the school complex in the schoolyard had to be extended. On the other hand, there was a lack of additional playground areas. Like a children's town, we organised the school around an indoor break hall. Various places, stairs and hidden paths allow the children to use their house.

EG v7
Schulhaus Scherr, Grundriss Erdgeschoss
Aerni Halle Beton 01 LR v2
OG
Schulhaus Scherr, Grundriss Obergeschoss
Schnitte
Schulhaus Scherr, Schnitte

Vier starke Farben prägen diese robusten Erschliessungsräume. Im farblichen Kontrast dazu stehen die Klassenzimmer und Gruppenräume, die als Bühne des Lehrens und Lernens zurückhaltend in den Farbskalen Schwarz, Weiss und Grau gestrichen sind.

 

Four strong colours characterize the robust access areas. The classrooms and group rooms stand in colour contrast to these, and, as a stage for teaching and learning, they are restrainedly painted in the colour scales black, white and grey.

2195 1 Aerni v3
2197 1B Aerni v3
2190 1 Aerni
2186 1 Aerni v4
2186 3 Aerni v3
2189 3 Aerni v3

Adresse
Stapferstrasse 48/54, 8006 Zürich

Studienauftrag auf Einladung 1997, Ausführung 2000–2003

Bauherrschaft
Stadt Zürich

Raumprogramm
Schulzimmer, Pausenplatz

Architektur
Patrick Gmür

Projektteam
Michael Geschwentner, Barbara Ruppeiner, Alessandre Boggia, Fränzi Plüss, Peter Roesch

 

Address: Stapferstrasse 48/54, CH-8006 Zurich
Study contract by invitation 1997, execution 2000-2003
Building ownership: City of Zurich
Space programme: classroom, playground
Architecture: Patrick Gmür
Project team: Michael Geschwentner, Barbara Ruppeiner, Alessandre Boggia, Fränzi Plüss, Peter Roesch